postheadericon Nasza medycyna

Wiąże się z tym spora liczba grzybów, owoców, orzechów, ziół czy innych bogactw z runa leśnego. Początkowo w Polsce nie hodowano bydła rogatego. Hodowano najczęściej trzodę chlewną. Wkrótce po tym zaczęto korzystać z bogactw natury, jakim były zwierzęta leśne. Dlatego też w naszej kuchni przeważa mięso wieprzowe, drobiowe i różnego rodzaju dziczyzna. Polowano na rozmaite zwierzęta – króliki, sarny, ptaki czy dziki. Często uprawiane było także rybołówstwo. Jadane ryby pochodziły ze słodkowodnych zbiorników. Podczas uboju zwierzyny wykorzystywali każdą jadalną część ciała zwierzęcia. Nawet krew i podroby nie mogły się zmarnować. Z krwi wytwarzano między innymi kaszankę i czerninę. Obecność ryb w polskiej kuchni była uzależniona głównie od tego czy mieliśmy dostęp do morza. Wojny i rozbiory sprawiały, że ludność była zmuszana do łowienia ryb słodkowodnych. Jednak, gdy tylko była możliwość łowienia zwierzyny w morzu, szybko z niej skorzystano. Najczęstszą łowioną rybą morską w Polsce jest śledź.

Leave a Reply

Najnowsze komentarze
    Ciekawe artykuły
    • Chęć zostania lekarzemChęć zostania lekarzem
      Każdy z nas w życiu obiera sobie jakiś zawód, w którym chce się spełniać. Niekiedy nie wiemy przez długi czas, w jakim kierunku chcemy tak naprawdę iść. Są jednak i …
    • Dieta pięciu czynników – 5 posiłków dziennieDieta pięciu czynników – 5 posiłków dziennie
      Co oznacza sławetne pięć czynników w tej diecie? Pierwsza sprawa to pięć posiłków, przez które rozumie się oczywiście śniadanie, obiad i kolacje, ale oprócz tego dwie możliwe przekąski. Śniadanie, jako …