postheadericon Nasza medycyna

Wiąże się z tym spora liczba grzybów, owoców, orzechów, ziół czy innych bogactw z runa leśnego. Początkowo w Polsce nie hodowano bydła rogatego. Hodowano najczęściej trzodę chlewną. Wkrótce po tym zaczęto korzystać z bogactw natury, jakim były zwierzęta leśne. Dlatego też w naszej kuchni przeważa mięso wieprzowe, drobiowe i różnego rodzaju dziczyzna. Polowano na rozmaite zwierzęta – króliki, sarny, ptaki czy dziki. Często uprawiane było także rybołówstwo. Jadane ryby pochodziły ze słodkowodnych zbiorników. Podczas uboju zwierzyny wykorzystywali każdą jadalną część ciała zwierzęcia. Nawet krew i podroby nie mogły się zmarnować. Z krwi wytwarzano między innymi kaszankę i czerninę. Obecność ryb w polskiej kuchni była uzależniona głównie od tego czy mieliśmy dostęp do morza. Wojny i rozbiory sprawiały, że ludność była zmuszana do łowienia ryb słodkowodnych. Jednak, gdy tylko była możliwość łowienia zwierzyny w morzu, szybko z niej skorzystano. Najczęstszą łowioną rybą morską w Polsce jest śledź.

Leave a Reply

Najnowsze komentarze
    Ciekawe artykuły
    • Nieprzyjemna dolegliwość alergiaNieprzyjemna dolegliwość alergia
      Alergia jest problemem bardzo dużej liczby osób, co powoduje, że wielu z nas ze schorzeniem tym się zmaga. Właściwie to nie wiadomo, dlaczego niektórzy z nas cierpią na alergię. Jedni …
    • Atopowe zapalenie skóry – choroba coraz częstszaAtopowe zapalenie skóry – choroba coraz częstsza
      W dzisiejszych czasach coraz częściej spotkać można osoby cierpiące na tak zwane atopowe zapalenie skóry. Jest to choroba przewlekła i bardzo uciążliwa. Przejawia się przede wszystkim zaczerwienieniem skóry, najczęściej występującym …