postheadericon Nasza medycyna

Wiąże się z tym spora liczba grzybów, owoców, orzechów, ziół czy innych bogactw z runa leśnego. Początkowo w Polsce nie hodowano bydła rogatego. Hodowano najczęściej trzodę chlewną. Wkrótce po tym zaczęto korzystać z bogactw natury, jakim były zwierzęta leśne. Dlatego też w naszej kuchni przeważa mięso wieprzowe, drobiowe i różnego rodzaju dziczyzna. Polowano na rozmaite zwierzęta – króliki, sarny, ptaki czy dziki. Często uprawiane było także rybołówstwo. Jadane ryby pochodziły ze słodkowodnych zbiorników. Podczas uboju zwierzyny wykorzystywali każdą jadalną część ciała zwierzęcia. Nawet krew i podroby nie mogły się zmarnować. Z krwi wytwarzano między innymi kaszankę i czerninę. Obecność ryb w polskiej kuchni była uzależniona głównie od tego czy mieliśmy dostęp do morza. Wojny i rozbiory sprawiały, że ludność była zmuszana do łowienia ryb słodkowodnych. Jednak, gdy tylko była możliwość łowienia zwierzyny w morzu, szybko z niej skorzystano. Najczęstszą łowioną rybą morską w Polsce jest śledź.

Leave a Reply

Najnowsze komentarze
    Ciekawe artykuły
    • Bądź zdrówBądź zdrów
      Wiele różnych czynników, może mieć bardzo dobry i korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Sport, odpowiednia dieta, zbilansowane posiłki, pełne witamin i minerałów, aktywny tryb życia. Te elementy mogą …
    • Zdrowe odżywianie a zdrowieZdrowe odżywianie a zdrowie
      Czy jedzenie ma tak duży wpływ na nasze zdrowie? Oczywiście, że tak. Jeśli jemy zdrowo to wyzbywamy się wielu chorób związanych z nadmiernym spożywaniem tłuszczów, cukrów, czy pożywieniem bogatym w …