postheadericon Nasza medycyna

Wiąże się z tym spora liczba grzybów, owoców, orzechów, ziół czy innych bogactw z runa leśnego. Początkowo w Polsce nie hodowano bydła rogatego. Hodowano najczęściej trzodę chlewną. Wkrótce po tym zaczęto korzystać z bogactw natury, jakim były zwierzęta leśne. Dlatego też w naszej kuchni przeważa mięso wieprzowe, drobiowe i różnego rodzaju dziczyzna. Polowano na rozmaite zwierzęta – króliki, sarny, ptaki czy dziki. Często uprawiane było także rybołówstwo. Jadane ryby pochodziły ze słodkowodnych zbiorników. Podczas uboju zwierzyny wykorzystywali każdą jadalną część ciała zwierzęcia. Nawet krew i podroby nie mogły się zmarnować. Z krwi wytwarzano między innymi kaszankę i czerninę. Obecność ryb w polskiej kuchni była uzależniona głównie od tego czy mieliśmy dostęp do morza. Wojny i rozbiory sprawiały, że ludność była zmuszana do łowienia ryb słodkowodnych. Jednak, gdy tylko była możliwość łowienia zwierzyny w morzu, szybko z niej skorzystano. Najczęstszą łowioną rybą morską w Polsce jest śledź.

Leave a Reply

Najnowsze komentarze
    Ciekawe artykuły
    • Zdrowie a urodaZdrowie a uroda
      Zdrowy człowiek wygląda lepiej. Ma ładniejszą cerę, utrzymuje w miarę możliwości swoją wagę ciała, jak również ma ładne włosy i paznokcie. Co zrobić żeby nasza skóra, włosy, paznokcie, jak również …
    • Diety niskowęglowodanoweDiety niskowęglowodanowe
      Jednym z najpopularniejszych typów diet są z całą pewnością diety niskowęglowodanowe, które spełniają wszelkie możliwe oczekiwania pod każdym względem. Jakie to diety i dlaczego są one skuteczne? Są to przede …