postheadericon Nasza medycyna

Wiąże się z tym spora liczba grzybów, owoców, orzechów, ziół czy innych bogactw z runa leśnego. Początkowo w Polsce nie hodowano bydła rogatego. Hodowano najczęściej trzodę chlewną. Wkrótce po tym zaczęto korzystać z bogactw natury, jakim były zwierzęta leśne. Dlatego też w naszej kuchni przeważa mięso wieprzowe, drobiowe i różnego rodzaju dziczyzna. Polowano na rozmaite zwierzęta – króliki, sarny, ptaki czy dziki. Często uprawiane było także rybołówstwo. Jadane ryby pochodziły ze słodkowodnych zbiorników. Podczas uboju zwierzyny wykorzystywali każdą jadalną część ciała zwierzęcia. Nawet krew i podroby nie mogły się zmarnować. Z krwi wytwarzano między innymi kaszankę i czerninę. Obecność ryb w polskiej kuchni była uzależniona głównie od tego czy mieliśmy dostęp do morza. Wojny i rozbiory sprawiały, że ludność była zmuszana do łowienia ryb słodkowodnych. Jednak, gdy tylko była możliwość łowienia zwierzyny w morzu, szybko z niej skorzystano. Najczęstszą łowioną rybą morską w Polsce jest śledź.

Leave a Reply

Najnowsze komentarze
    Ciekawe artykuły
    • Choroby cywilizacyjne a zapobieganieChoroby cywilizacyjne a zapobieganie
      O chorobach cywilizacyjnych mówi się coraz więcej, bowiem dotykają one już coraz młodsze osoby. Jak się okazuje, należy do nich zaliczyć już nie tylko choroby nowotworowe, ale także choroby układu …
    • Wpływ hormonów na wybór zawoduWpływ hormonów na wybór zawodu
      Prawnik, nauczyciel, czy może dziennikarz? Okazuje się, że na wybór zawodu duży wpływ mogą mieć hormony, co zostało potwierdzone przez amerykańskich psychologów na łamach naukowego pisma „Hormones and Behavior” . …