postheadericon Nasza medycyna

Wiąże się z tym spora liczba grzybów, owoców, orzechów, ziół czy innych bogactw z runa leśnego. Początkowo w Polsce nie hodowano bydła rogatego. Hodowano najczęściej trzodę chlewną. Wkrótce po tym zaczęto korzystać z bogactw natury, jakim były zwierzęta leśne. Dlatego też w naszej kuchni przeważa mięso wieprzowe, drobiowe i różnego rodzaju dziczyzna. Polowano na rozmaite zwierzęta – króliki, sarny, ptaki czy dziki. Często uprawiane było także rybołówstwo. Jadane ryby pochodziły ze słodkowodnych zbiorników. Podczas uboju zwierzyny wykorzystywali każdą jadalną część ciała zwierzęcia. Nawet krew i podroby nie mogły się zmarnować. Z krwi wytwarzano między innymi kaszankę i czerninę. Obecność ryb w polskiej kuchni była uzależniona głównie od tego czy mieliśmy dostęp do morza. Wojny i rozbiory sprawiały, że ludność była zmuszana do łowienia ryb słodkowodnych. Jednak, gdy tylko była możliwość łowienia zwierzyny w morzu, szybko z niej skorzystano. Najczęstszą łowioną rybą morską w Polsce jest śledź.

Leave a Reply

Najnowsze komentarze
    Ciekawe artykuły
    • Medycyna obecnieMedycyna obecnie
      Wzrost akurat jest bardzo ważny wyznacznikiem. Nie tylko w modzie i powszechnym życiu, ale także w aspekcie medycyny i zdrowia. Możemy powiedzieć, że posiadanie odpowiedniego wzrostu i wagi jest tutaj …
    • Nowoczesna diagnozaNowoczesna diagnoza
      Coraz częściej ludzie w dzisiejszych czasach mają szansę na to, aby mieć dla siebie o wiele lepsze i skuteczniejsze szanse na pokonanie swoich dolegliwości. Przede wszystkim możliwością jest dla nich …