postheadericon Chleb razowy a razowo-podobny

Dokonując zakupów w wielkim supermarkecie, co praktycznie jest nieodzownym punktem zakupów realizowanym co jakiś czas, widzimy różne artykuły spożywcze zachwalane w reklamach jako super zdrowe, zawierające w sobie czy to szereg witamin, czy mikroelementów. Mamy do wyboru bardzo szeroki asortyment pieczywa, od tego białego, pszennego, jak bułeczki czy bagietki, do ciemnego, jak chleb graham czy razowy. Wszyscy dietetycy zachęcają do jak najczęstszego spożywania pieczywa razowego, jako tego, które ma właściwości znakomite dla zdrowia, dużo mikroelementów, otrębów, które mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Jednak musimy uważać, denudując się na kupno chleba ciemnego, czy jest to pieczywo rzeczywiście razowe, czy tylko ciemne, a nie razowe. Producenci pieczywa często stosują takie triki, że dodają do pieczywa zwykłego, pszennego albo żytniego karmel, trochę ziarna słonecznika i sprzedają taki chleb jako zdrowe pieczywo razowe, tymczasem jest to wyrób tylko razowopodobny i nie wnosi do naszego organizmu żadnych wartości.

Leave a Reply

Najnowsze komentarze
    Ciekawe artykuły
    • Gdy chorujesz
      Niestety, ale życie człowieka jest nieprzewidywalne i z tego też powodu bardzo często dochodzi do takich sytuacji, kiedy to ludzie mają naprawdę spore problemy. Jednakże, najgorszymi problemami są zawsze te, …
    • Dieta jajeczna pomaga zrzucić kilogramy
      Dieta z jajek pozwala stracić kilogramy dzięki jajkom. Na śniadanie, obiad i kolację spożywamy to małe biało-żółte cudo, czyli jajko. O jajkach można powiedzieć sporo dobrego: zawierają witaminy i minerały …