postheadericon Chleb razowy a razowo-podobny

Dokonując zakupów w wielkim supermarkecie, co praktycznie jest nieodzownym punktem zakupów realizowanym co jakiś czas, widzimy różne artykuły spożywcze zachwalane w reklamach jako super zdrowe, zawierające w sobie czy to szereg witamin, czy mikroelementów. Mamy do wyboru bardzo szeroki asortyment pieczywa, od tego białego, pszennego, jak bułeczki czy bagietki, do ciemnego, jak chleb graham czy razowy. Wszyscy dietetycy zachęcają do jak najczęstszego spożywania pieczywa razowego, jako tego, które ma właściwości znakomite dla zdrowia, dużo mikroelementów, otrębów, które mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Jednak musimy uważać, denudując się na kupno chleba ciemnego, czy jest to pieczywo rzeczywiście razowe, czy tylko ciemne, a nie razowe. Producenci pieczywa często stosują takie triki, że dodają do pieczywa zwykłego, pszennego albo żytniego karmel, trochę ziarna słonecznika i sprzedają taki chleb jako zdrowe pieczywo razowe, tymczasem jest to wyrób tylko razowopodobny i nie wnosi do naszego organizmu żadnych wartości.

Leave a Reply

Najnowsze komentarze
    Ciekawe artykuły
    • Kilka słów o rozwoju medycynyKilka słów o rozwoju medycyny
      Dzisiaj na naszych oczach odbywa się cała seria przełomów w medycynie, poczynając od różnorodnych leków a kończąc na robotach wykonujących skomplikowane operacje na otwartym sercu bądź mózgu. Co jakiś czas …
    • Medycyna obecnieMedycyna obecnie
      Wzrost akurat jest bardzo ważny wyznacznikiem. Nie tylko w modzie i powszechnym życiu, ale także w aspekcie medycyny i zdrowia. Możemy powiedzieć, że posiadanie odpowiedniego wzrostu i wagi jest tutaj …